Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen ar putea fi scoasă de pe agenda Consiliului JAI din septembrie, moment la care Bucureştiul aştepta confirmarea acceptării în spaţiul fără frontiere în două etape, la cererea reprezentanţilor mai multor state membre care s-ar fi exprimat în favoarea acestei variante inclusiv în Consiliul pentru Afaceri Externe de astăzi de la Bruxelles, au declarat, pentru Adevărul Europa surse apropiate discuţiei.
"Nimeni nu se aştepta ca situaţia să se înrăutăţească atât de mult în privinţa României. Majoritatea a fost pentru amânarea discuţiei din septembrie pe Schengen", au precizat surse europene.
România avea un sprijin fără precedent pe dosarul Schengen în convingerea Olandei - singura care se mai opunea - implicându-se Comisia Europeană şi Consiliul European la cel mai înalt nivel. Ultima confirmare venise la Consiliul JAI de la începutul lunii iunie, în Luxemburg. Citiţi UNDE ajunseseră negocierile României pe Schengen
Şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Andrei Marga, întrebat după reuniunea Consiliului pentru Afaceri Externe la care a participat astăzi pe ce se bazează atunci când spune că are „presentimentul lăuntric" că România va adera la Schengen în această toamnă, a precizat că mai multe cancelarii occidentale analizează „faptele şi răspunsurile" Guvernului de la Bucureşti.
„Nu s-a scos din discuţie soluţia în două etape", a mai declarat Marga.
„Pe raportul pe MCV şi intrarea în Schengen, teme care sunt legate de unele state, urmează să se ia notă de raportul pe justiţie. Dar încă o dată analizele sunt în derulare. Nu au apărut voci care să nu fie de acord", a susţinut Marga.
Întrebat de Adevărul dacă în situaţia actuală, în care Bruxelles-ul aşteaptă rezultatele unei noi evaluări, suplimentare, pe justiţie, nu ar fi mai bine ca aderarea la Schengen să fie