La 100 de ani de la cucerirea independenţei faţă de Imperiul Otoman, locuitorii insulei greceşti Icaria, din Marea Egee, nu prea au timp de sărbătorit, căci sunt măcinaţi de gânduri secesioniste. Ei visează acum cu ochii deschişi la posibilitatea desprinderii de Grecia-mamă, ţara cu probleme şi chiar alipirea la un alt stat. Mulţi dintre cei 9.000 de locuitori ai insulei se simt ignoraţi de politicienii de la Atena, care se concentrează acum pe mijloacele care să scoată ţara din marasmul economic în care se află, relatează publicaţia germană Der Spiegel.
O idee năstruşnică
Povestea insulei a fost dată publicităţii pe site-ul cotidianului italian Libero, articol în care era citat un locuitor al insulei, care a dorit să-şi păstreze anonimatul şi care afirma că "Guvernul de la Atena i-a uitat pe locuitorii insulei de ani". "Dacă Atena n-are de gând să dea insulei un spital sau să refacă drumurile, am putea decide să ne rupem de Atena", declara acesta. Nu doar că localnicii iau serios în calcul secesiunea, dar o altă idee năstruşnică le-a venit între timp: să devină insula altui stat.
Bineînţeles că autorităţile s-au şi grăbit să respingă ideea care a stat la baza articolului din ziarul italian, catalogând-o drept un "mit".
Cu toate astea, mare parte dintre cei 9.000 de localnici ar lua în serios o nouă proclamare a independenţei. Icaria şi-a dobândit independenţa la 17 iulie 1912, după îndepărtarea otomanilor, în războiul italo-turc. După cinci luni, a devenit parte a Greciei prin semnarea unui acord care a legat-o de continent în ultimii 100 de ani.
Nu cu turcii, asta e clar
"Ar fi foarte dificil să rămânem independenţi, dar am putea să cerem să fim anexaţi unui alt stat - în mod cert nu Turcia, dar poate Austria", au mai spus icarienii intervievaţi de presa italiană taman cu ocazia celebrării împlinirii a 100 de