Analist politic de excepţie, Ion Cristoiu consideră că lupta politică, bătălia pentru putere din România acestor zile au dus la fapte precum cele scrise de Ion Luca Caragiale
În ajunul referendumului din 29 iulie, Ion Cristoiu a acordat, prin telefon, un interviu în exclusivitate pentru GdS, vorbind despre evenimentele din această vară fierbinte, dar a abordat şi alte subiecte interesante.
I.J.: Cea de-a 25-a carte scrisă de dumneavoastră, „Agentul CIA cu talpa ruptă“, lansată luna trecută, a marcat şi împlinirea a 20 de ani de existenţă a cotidianului Evenimentul zilei, la fondarea căruia aţi avut un rol deosebit de important. Cartea este, de fapt, „România lui Ion Cristoiu“. Volumul „Agentul CIA...“ va fi urmat de altul, pe aceeaşi temă şi scris tot cu ironie dulce-amară?
I.C.: Am vreo 30 de caiete de proză scrise de-a lungul anilor. Astfel că, după acest volum, „Agentul CIA…“, vor urma şi altele. Evident, dacă viaţa politică nu va fi atât de tulbure ca acum, încât să mă oblige să mă preocupe mai mult gazetăria decât proza. Aţi remarcat foarte bine că această carte, ca şi altele de fapt, abordează „România lui Ion Cristoiu“: o Românie veselă, inconştientă, iresponsabilă, lipsită de orice conştiinţă a procedurilor, o Românie asupra căreia s-au năpustit regulile Uniunii Europene, reguli pe care România le aplică aiurea, aşa cum, culmea!, a aplicat până şi regulile comunismului. La noi, în Moldo-Valahia, fie că este dictatură, fie că este democraţie, orice regulă este deformată până când devine comică.
I.J.: Credeţi că România s-a predat, cum se spune, FMI-ului?
I.C.: Nu s-a „predat“, nu e corectă exprimarea. România s-a adresat FMI-ului, nu a venit FMI-ul. Probabil că, dacă România nu ar fi avut probleme financiare, nu s-ar fi întâmplat asta. Dacă ţara noastră n-ar fi avut probleme privind democraţia, probabil că nu s-ar fi