Institutul Cantacuzino ar putea fi salvat dacă, în loc să fie privatizat, ar fi trecut în subordinea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, spune preşedintele Academiei de Studii medicale, profesor doctor Irinel Popescu. Adunarea Generală a Academiei a propus deja o serie de măsuri care ar aduce fonduri pentru reluarea activităţii la Cantacuzino, printre ele un parteneriat al statului cu firmele producătoare de medicamente.
Academia de Ştiinţe Medicale a luat poziţie faţă de situaţia în care se află Institutul Cantacuzino, unul dintre cele mai importante instituţii de acest fel din lume. Soluţia propusă în unanimitate de cei peste 160 de academicieni care au participat la vot este ca Institutul, unul de importanţă strategică pentru România, să treacă în subordinea CSAT.
Este inadmisibil ca Institutul Cantacuzino să nu fie păstrat ca şi unitate de producţie şi cercetare în subordinea Consiliului Suprem de Apărare al Ţării în condiţiile în care experienţa ne arată că în orice moment pericolul maladiilor infecto-contagioase se poate transforma în realitate, mai ales acum când comunicaţiile intercontinentale se fac atât de uşor, spune prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale.
Preşedintele Academiei de Studii Medicale a precizat că există soluţii pentru atragerea de fonduri cu ajutorul cărora Institutul Cantacuzino să poată reveni în activitate.
Suportul financiar ar putea fi susţinut de Ministerul Sănătăţii, prin asociere cu investitori naţionali şi internaţionali precum Fabrica de Antibiotice Iaşi. Se pot găsi fonduri şi dintr-un parteneriat extern precum cel propus de China în care, după modelul chinez, acţionar majoritar să fie statul român, în acest caz Institutul rămânând un instrument strategic al statului, a mai adăugat prof. dr. Irinel Popescu.
Institutul Cantacuzino a