Pieţele financiare au deschis astăzi în scădere, iar moneda euro a căzut la un minim istoric în raport cu yenul japonez. Motivul: veştile economice îngrijorătoare venite din statele din sudul Europei. În Spania, şeful guvernului local din regiunea Murcia a indicat, potrivit BBC, că va cere un împrumut de până la 300 de milioane.
Vineri, Valencia a fost prima regiune spaniolă care a cerut ajutor financiar de urgenţă. Pe fondul temerilor că situaţia se va înrăutăţi din pricina noilor tăieri pregătite de guvernul Rajoy, astăzi, randamentul sau dobânda titlurilor de stat spaniole a atins un nou record: 7,5%.
La rândul său însă, guvernul central spaniol are probleme mari în a se împrumuta. Teoretic, membrii Eurozonei au fost de acord să pună 100 de miliarde de euro la dispoziţia Spaniei.
Însă practic, nu se ştie cât din această sumă va putea primi Madridul şi nici când vor veni banii. Analiştii economici spun că nu va mai trece mult până când Spania va cere împrumut Fondului Monetar Internaţional sau prin fodnul de salvare european.
Nici veştile din Grecia nu liniştesc pieţele. Mâine, reprezentanţii creditorilor Greciei vor veni la Atena ca să evalueze stadiul reformelor. Noul guvern al lui Antonis Samaras spera să-şi renegocieze împrumutul şi să obţină o amânare din partea FMI, a Uniunii Europene şi a Băncii Centrale Europene.
Nu a obţinut-o. Ba mai mult, reprezentanţii FMI au criticat Grecia că nu şi-a respectat angajamentele în materie de reforme. Antonis Samaras.
Pe de altă parte, vicecancelarul german Philipp Roesler s-a declarat sceptic că Grecia ar avea capacitatea să rămână în zona euro. Totuşi, acest scenariu nu mai inspiră teamă, mai spune Roesler, citat de AFP. Grecia este într-o „mare depresie”, similară cu cea din America anilor 30, a explicat şi premierul elen, Antonis Samaras.
Potrivit unor oficiali FMI citaţi