Până la referendumul ce va hotărî soarta lui Traian Băsescu în fruntea statului a rămas mai puţin de o săptămână, iar mitingurile de campanie, ce se desfăşoară cu repreziciune, abundă de mesaje electorale.
În timp ce tabără grupată în jurul preşedintelui suspendat insistă pe relaţia cu Uniunea Europeană şi pe continuarea reformei în justiţie, liderii USL încearcă să scoată oamenii la urne amintindu-le de punctele negre ale guvernării PDL: tăierile salariale.Încă de la începutul campaniei, mesajul pe care s-a concentrat Traian Băsescu a fost neimplicarea politicului în hotărârile magistraţilor şi lupta împotriva politicienilor corupţi.
„Marele meu obiectiv a fost independenţa justiţiei. Am numit la Parchet, la DNA, magistraţi cinstiţi, care iubesc legea, şi acest lucru îi înspăimântă pe uselişti. Ei vor să redobândească controlul asupra justiţiei. Iar voi pe 29 le veţi spune: «Nu, asta nu se poate, domnule şef»", le-a transmis oamenilor Traian Băsescu. Sociologul Alfred Bulai nu crede că aceasta armă de campanie va mai funcţiona de această dată.
„Băsescu merge pe mesajul său electoral deja consacrat: lupta împotriva clasei politice corupte. Nu ştiu cât succes va avea, pentru că lumea s-a cam săturat de această poveste. Ea a prins în 1996, cu CDR, în 2004 împotriva lui Adrian Năstase şi pentru referendumul din 2007", spune Bulai. Atât liderii PDL, cât şi Traian Băsescu şi-au construit discursul invocând relaţia României cu partenerii europeni şi au taxat măsurile Guvernului Ponta, care au fost contestate de către demnitarii de la Bruxelles.
PDL invocă relaţia cu Europa
„Victor Ponta trebuie să ne spună cine sunt, în concepţia lui, partenerii internaţionali. UE şi-a manifestat deja în bloc dezaprobarea faţă de încălcările legii din România. Singurul care şi-a manifestat sprijinul pentru regimul Ponta şi Antonescu a fost Vladimir Voroni