Montarea camerelor video în câteva licee din Capitală, în timpul sesiunii de bacalaureat din acest an, a eșuat. Aceasta este concluzia ministrului Educației Mihail Șleahtițchi, care a menționat că practica va fi exclusă la anul.
„Vom lua exemplul francezilor, care pun accent pe aparatele de bruiaj a legăturilor telefonice. Sistemele video nu au dat rezultate, iar imaginile au reușit să fie trucate", a menționat Șleahtițchi.
La fel, ministrul a mai precizat că disciplina Istoria va fi păstrată în grila obiectelor obligatorii la BAC. Nu se va renunța, de asemenea, la Declarația pe propria răspundere pe care, în premieră, au semnat-o în acest an, absolvenții. „Cu părere de rău, familiarizarea cu noile reguli de evaluare a fost una extrem de superficială, atât în rândul candidaților, cât și a profesorilor. Dovadă stau cei 10 președinți ai centrelor de BAC eliminați și a celor 333 de lucrări anulate", a specificat ministrul.
Dintre elevii care nu au reușit să ia din prima BAC-ul, 200 au mai avut o a doua șansă, iar 133 vor putea susține examenele abia la anul viitor, după ce au fost prinși că aveau la ei telefoane mobile sau căști. Mihail Șleahtițchi a sfătuit absolvenții care au picat BAC-ul să-și îndrepte atenția spre școlile de meserii.
Rata promovabilității la această sesiune de Bacalaureat este de 88,3% și este cea mai mică din ultimii ani. Nota medie pe țară este de 7,23. În total, 5% dintre candidați au luat nota zece la examene, cam tot atâția au luat note negative.