Gimnastica este sportul care a adus de-a lungul anilor sute de medalii şi glorie României. O poveste care a început cu Nadia, a continuat cu Kati Szabo, Aurelia Dobre şi Daniela Silivaş, s-a prelungit cu Lavinia Miloşovici şi Simona Amânar pentru a-şi găsi în prezent o nouă eroină, Cătălina Ponor. Tripla campioană olimpică de Atena a revenit în gimnastică după o pauză de patru ani, şi-a reluat pregătirea la începutul anului trecut, a devenit om de echipă concurând la trei aparate, sol, bârnă şi sărituri. La doar 16 luni după ce se reîntorcea în sală, devenea dublă campioană europeană, în luna mai, la Buxelles. La 24 de ani, "Regina bârnei" desenează noi reguli într-un sport în care performanţele se opresc în jurul vârstei de 18-19 ani din cauza retragerilor timpurii.
Adusă de Bellu şi de Bitang
Vedeta Jocurilor Olimpice de la Atena 2004. Cea mai talentată gimnastă a generaţiei ei, dar şi cea mai rebelă. O sportivă cu o carieră atipică, care a sărit peste etapa medaliilor europene la juniorat pe motiv că până în 2002 nu s-a pregătit niciodată la loturile naţionale de la Oneşti sau Deva. Ea a fost remarcată pe când avea 15 ani la un antrenament la Constanţa de Octavian Bellu şi Mariana Bitang, cei care aveau să îi poarte paşii spre consacrarea olimpică şi îi ofereau toată încrederea lor. Totul răsplătit însă la Atena 2004, când Cătălina reuşea tripla de aur: echipe, sol şi bârnă. "Era o satisfacţie imensă şi bucurie pentru că echipa a triumfat din nou, ca şi cum am fi preluat de la generaţia precedentă această îndatorire. Dar nu a fost uşor să gestionezi aceste performanţe la acea vârstă de 17 ani", explică ea.
prima retragere
La numai câteva zile după ce îşi sărbătorise majoratul, lotul se destramă după ce fetele au fugit din cantonament la discotecă şi ea se întoarce în pregătire, la Constanţa. Au mai urmat doi ani de concursuri, medalii