Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop a condus, luni, şedinţa Consiliului Consultativ pentru dialog social Bihor, pentru a prezenta modificările şi propunerile legislative ale noului guvern, dar şi pentru a lua act de problemele ridicate de organizaţiile sindicale respectiv ale patronatului.
Se rezolvă!
Unul din aspectele discutate a fost cea a salarizării asistenţilor pentru persoanele cu handicap. Începând de anul trecut, printr-un act normativ, salariile acestora au fost trecute în seama administraţiilor locale, fără însă ca Guvernul să transfere şi sumele necesare bugetelor locale. Din lipsă de fonduri, unele primării au fost obligate să concedieze toţi asistenţii personali iar altele, cum este şi Oradea, au limitat numărul acestora.
„Situaţia a afectat grav bugetele unor persoane cu probleme grave de sănătate", a recunoscut ministrul Liviu Pop, într-o conferinţă de presă organizată împreună cu prefectul Claudiu Pop după şedinţa Comisiei, susţinând că, în Bihor, sumele necesare vor fi găsite „cel târziu în această săptămână". Ministrul a mai spus că va formula o propunere legislativă care să stabilească, în procente clare, obligaţiile financiare ce revin atât administraţiei centrale cât şi celor locale, pentru plata salariilor.
Tootdată, Guvernul intenţionează să aducă modificări şi actului normativ în baza căruia funcţionează Comisiile consultative pentru dialog social, pentru a putea introduce reprezentanţii societăţii civile în structura organizatorică a acesteia, alături de sindicate şi patronate. „În prezent, Comisiile consultative de dialog social nu funcţionează peste tot, Bihorul fiind printre puţinele excepţii. Sunt judeţe unde nu s-a întrunit de mai bine de un an. Iar unul din motive este faptul că la o astfel de dezbatere este necesară participarea societăţii civile", a arătat ministrul, care a completat că noul proie