Seceta prelungită face ravagii pe teritoriul României. Agricultorii sunt disperaţi că lipsa ploilor îi va aduce pe pierdere. Sursa: Reuters
Seceta a distrus deja producţia de rapiţă şi a diminuat puternic producţia de grâu a ţării. Acum, sub un mare semn de întrebare se află producţia de porumb. Potrivit specialiștilor, recolta la grâu, orz și mazăre, culese deja de pe câmp, a fost, în medie, în scădere cu 30-40% față de cea de anul trecut.
Fermierii din domeniu susţin că, dacă nici săptămâna aceasta nu va ploua, nu mai puţin de jumătate din suprafeţele cultivate cu porumb vor fi compromise în totalitate, iar ei se vor vedea nevoiţi să ceară despăgubiri de la guvern.
"Este criminal ce se întâmplă, n-am mai avut de mult un an aşa de prost. La Brăila, ne aşteptăm la o producţie care reprezintă doar circa 20% din recolta de anul trecut", a declarat, pentru EVZ, Costică Măcelaru, şeful Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Brăila.
În aceste condiţii, reducerea cu o cincime a preţurilor la energia pentru irigaţii începând cu 12 iulie, promisă de Ministerul Agriculturii, nu îi va ajut pe agricultori.
Stare de urgență
Producătorii agricoli i-au cerut premierului Victor Ponta încă de pe 11 iulie să dispună soluţii pentru diminuarea efectelor secetei, considerând că, în situaţia actuală, este necesară declararea stării de urgenţă în sectorul agricol.
Conform unei adrese trimise primului-ministru, multe culturi vor fi calamitate în procent de 90-100%, potrivit Agerpres.
"Seceta din toamna anului 2011, temperaturile foarte scăzute din iarna 2011-2012 şi lipsa precipitaţiilor din luna mai au dus la diminuarea substanţială a producţiei de grâu, orz şi rapiţă cu 50% faţă de un an normal, iar acum ne confruntăm cu o situaţie deosebită din cauza fenomenului de caniculă cu temperaturi de peste