Inaugurată la sfârșitul săptămânii, camera de tortură aflată în subsolul Castelului Corvinilor a atras sute de hunedoreni dornici să vadă caznele la care erau supuși cei care încălcau legile în epoca medievală.
Vizitatorii au putut vedea cum arăta masa de tortură, scaunul cu cuie, celebra “cizma spaniolă” sau cleştele de smuls unghii. „Am lucrat timp de trei ani la restaurarea camerei de tortură astfel încât să redăm totul cât mai aproape de realitatea din perioada medievală. Încăperile sunt restaurate în locul unde au funcţionat în trecut”, spune Ioan Bodochi, directorul Muzeului Castelului de la Hunedoara. Potrivit acestuia, peste 220.000 de lei au fost cheltuiţi pentru reamenajarea acestei săli.
Cei care au venit să admire exponatele au rămas impresionați. “Am văzut în filme istorice cum erau torturați oamenii în evul mediu. Și totuși când te afli la o distanță foarte mică de un astfel de aparat, în subsolul unui castel medeval, simți furnicături pe șirea spinării”, a spus Mihai Matei, unul dintre vizitatori. Potrivit reprezentanţilor castelului, expoziţia pieselor de tortură va avea un caracter permanent, iar cei ce vor vizita monumentul au acces la detalii cu privire la tehnicile de tortură dar şi explicaţii pentru fiecare obiect în parte, prin intermediul celor două touchscreen-uri ce furnizează informaţiile necesare în patru limbi.
Chiar dacă în Castelul Corvinilor nu a mai existat de câteva sute de ani o astfel de “cameră a groazei”, un clasament realizat în 2010 de experții de la Lonely Planet, a plasat castelul de la Hunedoara pe poziţia a doua în topul celor mai înfricoşătoare clădiri din lume. Potrivit experților americanii, arhitectura gotică şi istoria întunecată şi adevărată a familiei Corvinilor sunt suficiente pentru a-ţi băga ceva frică în oase. Cunoscut şi sub denumirea de Castelul Huniazilor sau Cetatea Hunedoarei, Castelul