Cursul de schimb a atins luni un nou maxim istoric, de peste 4,6 lei/euro. Referinţa anunţată de Banca Naţională a României (BNR) este de 4,6009 lei/euro şi de 3,7999 lei/dolar.
"BNR a luat piciorul de pe frână. Imaginaţi-vă o maşină în pantă care merge la vale. Astăzi (luni n.r.) s-a văzut ce înseamnă absenţa BNR-ului. Deprecierea a venit din nevoile pieţei locale", a declarat pentru gândul un dealer valutar care a preferat să nu fie citat cu numele şi funcţia.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a solicitat în mod expres dealerilor să nu mai dea declaraţii presei pentru că sunt direct implicaţi în piaţa valutară şi ar putea obţine beneficii de pe urma lor.
Moneda naţională continuă să se deprecieze şi pe piaţa interbancară, unde cotaţiile au atins o nouă valoare record de 4,61 lei/euro, media de tranzacţionare fiind de 4,607 lei/euro.
"Volumele nu sunt spectaculoase. Nu mai e nimeni care să vândă. Noi ne depreciem din balanţa noastră comercială, din deficitul de cont curent. Românii cumpără mai multă valută decât produc", a subliniat dealerul, adăugând că deprecierea leului faţă de dolarul american a avut doi factori şi anume deprecierea monedei europene în raport cu dolarul american şi deprecierea leului în raport cu euro.
Precedentul maxim istoric a fost atins vineri, când cotaţiile monedei naţionale au atins 4,5848 lei/euro, respectiv 3,7438 lei/dolar.
Dealerii valutari au explicat pentru gândul la sfârşitul săptămânii trecute că evoluţia leului nu mai poate fi pusă pe seama unor factori externi, având în vedere că valutele din regiune s-au apreciat după decizia Băncii Centrale Europene (BCE) de a reduce dobânda cheie de politică monetară cu 0,25 de puncte procentuale, la minimul record de 0,75%.
De la începutul anului şi până în prezent, leul s-a depreciat cu 6,4% faţă de moneda europeană şi cu 14,4% faţă de dola