Zeci de mii de oameni au luat parte la manifestările organizate în cinstea eroilor de la 1848, care s-au transformat în adevărate serbări populare.
Ţara Moţilor este una dintre zonele din România în care tradiţiile încă sunt ţinute la mare cinste. Şi tot la mare cinste este păstrată şi memoria înaintaşilor. În două locuri simbolice pentru moţi au avut loc sfârşitul de săptămână care s-a încheiat adevărate serbări populare. Este vorba de Târgul de Fete de pe Muntele Găina şi de Adunarea de la Crucea Iancului de la Mărişel. Pe la cele două serbări populare s-au perindat între 20.000 şi 30.000 de oameni.
Coincidenţă nefericită
Ambele serbări au ca punct central cinstirea eroilor căzuţi în timpul Revoluţiei de la 1848 - 1849. În mod normal, Adunarea de la Mărişel are loc cu două săptămâni înainte de Târgul de Fete de pe Muntele Găina. În acest an, însă, Adunarea de la Mărişel a fost amânată, lucru care i-a dezorientat pe mulţi moţi. "Acum două săptămâni, au venit mulţi oameni, inclusiv de la Arad. Au văzut că nu se face serbarea şi au plecat la târgul de duminică de la Beliş. Acum, au venit abia 7-8.000 de oameni, la jumătate faţă de cei 15.000 câţi erau altădată. Aşa este când primarul organizează Adunarea ca să îşi mulţumească prietenii şi neamurilor. Mulţi moţi au plecat la Târgul de Fete", spune unul dintre localnicii din Mărişel. Şi în aces an, muzica populară, obiectele tradiţionale şi gastronomia din Ţara Moţilor s-au amestecat cu politicienii aflaţi în campanie electorală şi cu vânzătorii de chinezării, care au împânzit cu tarabele lor platoul dintre Mărişel şi Beliş. Printre politicienii care au mers la Mărişel se numără preşedintele PNL al Consiliului Judeţean, Horia Uioreanu, vicepreşedintele PSD al Consiliului, Ioan Oleleu, senatorul PSD, Alexandru Cordoş, ori deputatul PDL, Daniel Buda.
Unii dintre moţi au sosit încă de sâ