Atacurile Guvernului de la Bucureşti împotriva structurilor statului de drept transformă România în copilul problemă al Europei.
„România, în mod evident, a aderat prea devreme la UE” – acesta este verdictul fostului preşedinte al PE, Hans-Gert Pöttering, după ofensiva fără precedent a coaliţiei de centru-stânga pentru preluarea puterii în care aceasta şi-a adjudecat toate funcţiile cheie în stat de la şefia Parlamentului până la comisia ce stabileşte dacă premierul a plagiat sau nu. Întrebarea este dacă maşinaţiunile elitei postcomuniste pot cauza un regres democratic la 22 de ani de la eliberarea de dictatură?! Şi tocmai această întrebare va fi trecută, de fapt, pe buletinele de vot duminica viitoare la referendum.
Drept e că preşedintele Traian Băsescu a făcut o grămadă de gafe de la „ţiganca împuţită” până la afirmaţiile despre regele Mihai – care, de altfel, denotă nişte lipsuri grave în educaţia istorică. Dar faptul că Băsescu a condamnat comunismul, că a deschis arhivele Securităţii şi că a promovat reforma profundă a Justiţiei nu poate contrazice nimeni. Deseori, preşedintele suspendat s-a pus de-a curmezişul în cazul membrilor propriului partid şi a lăsat Justiţia să-şi facă treaba. A tăiat salarii, a făcut reduceri. Dar a făcut-o în timp de criză, în acord cu creditorii internaţionali ai ţării şi plăteşte preţul scăderii popularităţii care pare a ameninţa miza adevărată a referendumului de demitere din funcţie.
Între timp, Guvernul Victor Ponta conduce o aşa numită „revoluţie a puşcăriabililor”. Face totul pentru a ţine pe unii departe de Justiţie, inclusiv faptul că una vorbeşte la Bruxelles şi alta ordonă la Bucureşti. Această revoluţie nu va lua sfârşit decât atunci când sistemul judiciar fie va fi independent total, fie va fi subjugat în totalitate de politicieni.
Politică prin alte mijloace la Bucureşti (Wall Stree