Fondul Monetar Internaţional (FMI) analizează oprirea sprijinului pentru Grecia din cauza incapacităţii ţării de a respecta angajamentele asumate în programul de salvare convenit cu creditorii, iar Grecia ar putea intra în default în luna septembrie, potrivit Der Spiegel.
"Oficiali de rang înalt ai Fondului au informat Uniunea Europeană că FMI nu mai vrea să mai ajute Grecia", potrivit publicaţiei germane, preluate de Kathimerini, care atrage atenţia că răbdarea oficialilor FMI se apropie de sfârşit.
FMI şi-a menţinut punctul de vedere că Grecia trebuie să reducă raportul dintre datorii şi PIB la 120% până în 2020 pentru ca datoria publică să devină sustenabilă pe termen mediu, dar reprezentanţii instituţiei sunt foarte pesimişti în legătură cu capacitatea ţării de a face acest lucru.
"Acordarea unui timp mai îndelungat Greciei pentru respectarea ţintelor fixate ar necesita un ajutor suplimentar de 10-50 miliarde de euro, estimează troica creditorilor formată din UE, Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI.
Multe dintre guvernele ţărilor din zona euro nu sunt dispuse însă să facă noi concesii Greciei. Pe de altă parte, majoritatea guvernelor consideră că riscurile legate de ieşirea Greciei din zona euro pot fi ţinute sub control.
Banca Centrală Europeană a anunţat deja că nu mai acceptă începând cu 25 iulie ca garanţii obligaţiuni suverane greceşti sau alte active care au legătură cu guvernul elen. Decizia ar putea fi retrasă după ce analizează, împreună cu FMI şi UE, stadiul în care Grecia se află cu reformele. Băncile greceşti se vor putea finanţa în această perioadă prin intermediul băncii centrale elene, notează Thomson Reuters.
În acest context, Fotis Kouvelis, liderul Stângii Democrate, cel de-al treilea partid ca importanţă din coaliţia greacă de guvernare, a avertizat că Grecia nu a scăpat de pericolul părăsirii zonei