Scandal politico-economic de proporţii în Germania, ale cărui ramificaţii ajung până la cancelarul Angela Merkel şi chiar la Nicolas Sarkozy şi Palatul Élysée. Stefan Mappus, fost ministru-preşedinte al landului Baden-Wurttemberg, al treilea ca mărime al Germaniei, este anchetat de procurori pentru naţionalizarea EnBW la un preţ mult umflat.
Mappus a plătit în 2010 suma de 4,7 miliarde de euro pentru cota de 45% deţinută de Electricite de France (EdF). Gigantul nuclear francez cumpărase pachetul de acţiuni în 1999, însă, având doar 45%, nu avea practic nici un control asupra companiei. Mai mult, aversiunea faţă de energia nucleară a nemţilor s-a simţit din plin în afacerile EnBW. Merkel a extins în septembrie 2010 durata de viaţă a centralelor nucleare, inclusiv ale celor deţinute de EnBW, însă a impus în numele crizei noi taxe care au redus profitabilitatea.
Pe acest fond, Mappus a regizat reîntoarcerea „bijuteriei“ landului la patria-mumă în plină campanie electorală. Pe 26 noiembrie 2010, EdF cade de acord asupra preţului de 40 de euro pe acţiune.
În martie 2011, după cutremurul de la Fukushima, Merkel decide închiderea treptată a reactoarelor, iar compania devine mai puţin atractivă. Procurorii încep propria anchetă şi descoperă că suma plătită a fost cu 18% peste nivelul capitalizării bursiere a EnBW, paguba rezultată la bugetul regional fiind de 840 de milioane de euro. Acum, Mappus riscă 5 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.
Interesele cui?
Totul s-a făcut prin Dirk Notheis, şi el membru al partidului Angelei Merkel – Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi director al Morgan Stanley Germania. Prieten din copilărie cu Mappus, Notheis a şocat scena politică germană când s-a aflat ce scria în mail-urile sale. Când EdF părea că ezită asupra tranzacţiei, în 3 decembrie 2010, Notheis a trimis un mail ameninţător,