Leul a pierdut în ultimele trei săptămâni 3% faţă de euro şi 6% faţă de dolar, în timp ce de la începutul anului deprecierea faţă de cele două monede cumulează 6% şi respectiv 12%. Comparativ, zlotul s-a apreciat în 2012 cu 5% faţă de euro, iar forintul a început să recupereze pierderea.
Presiunea pe leu, explicată în principal prin efectul disputelor politice de la Bucureşti asupra pieţelor externe, s-a intensificat în ultimele trei săptămâni, iar cursul a depăşit maxim după maxim, luna iulie devenind una dintre cele mai dificile pentru moneda naţională.
Creşterea cursului de schimb a mărit factura populaţiei şi companiilor cu împrumuturi în valută. Iar oamenii de afaceri conştientizează că deprecierea leului va scumpi importurile şi poate antrena scăderea consumului, ceea ce poate încetini creşterea economică şi aşa firavă.
"Combinaţia dintre ceea ce par a fi intervenţii moderate pe piaţa valutară şi persistenţa tensiunilor politice a contribuit la atingerea unui nou minim istoric pentru leu, de 4,5825 lei/euro. Slăbirea recentă a leului a avut loc într-un context extern destul de «roz», dar o schimbare a sentimentului ar putea să facă ca recenta depreciere să pară slabă", spune Vlad Muscalu, analist al ING Bank.
Analiştii Erste Bank consideră că presiunile ample externe şi interne asupra leului justifică ezitarea BNR de a interveni mai puternic pe piaţa valutară.
Scandalul de pe scena politică internă care a culminat la începutul lunii iulie cu suspendarea de către Parlament a preşedintelui Traian Băsescu şi trimiterea demiterii lui către votul populaţiei, dar şi luptele politice care au urmat între cele două tabere politice USL/PDL au făcut ca vineri cursul de schimb să treacă de 4,6 lei pentru un euro pe piaţa interbancară. În timp ce politicienii se luptă cu toate forţele şi referinţele publicate de BNR pentru euro şi dola