Grecia se confruntă cu o „mare depresiune economică” similară cu cea care a afectat Statele Unite în deceniul trei al secolului trecut, a declarat Antonis Samaras în cadrul unei întrevederi cu Bill Clinton, fost preşedinte al Statelor Unite.
Declaraţiile lui Samaras surivin la doar două zile înainte de sosirea unei delegaţii a creditorilor internaţionali la Atena pentru a cere noi măsuri de austeritate în cazul în care îndatorata Grecie doreşte să mai primească noi tranşe de asistenţă financiară şi să evite un faliment haotic, anunţă CNBC.
Relaxarea condiţiilor
Guvernul de la Atena doreşte, la rândul său, să relaxeze condiţiile fondului de asistenţă financiară în valoare de 130 de miliarde de dolari, convenit în martie cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, pentru a reduce impactul austerităţii asupra economiei afectată de cea mai severă recesiune din ultimii 60 de ani.
Produsul intern brut al Greciei este aşteptat să se fi contractat cu 20% în ultimii cinci ani consecutivi de recesiune economică, fiind afectat de o creştere puternică a fiscalităţii şi de reduceri drastice de cheltuieli şi salarii, toate fiind condiţii cerute în cadrul celor două programe de asistenţă financiară semnate cu UE şi FMI. Rata şomajului a crescut la un maxim record de 22,6% în primul trimestru al acestui an.
„Voi aţi avut Marea Depresiune în Statele Unite, iar acelaşi fenomen îl trăim noi, acum, în Grecia. Este versiunea noastră la Marea Depresiune”, i-a mărturisit Samaras lui Clinton, care se află în vizită în Grecia ca lider al unei delegaţii de oameni de afaceri americani de origine greacă.
Reducerea deficitului
Grecia trebuie să-şi reducă deficitul bugetar sub 3% din PIB la sfârşitul lui 2014, deficitul situându-se la 9,3% din PIB în 2011, iar acest lucru necesită noi reduceri de cheltuieli şi creşteri de taxe în valoare de