Luni dimineaţa, aproape nouă milioane de utilizatori ai site-ului de microblogging Sina din China au criticat lipsa oricărei avertizări oficiale şi sistemul învechit de evacuare a apelor care a fost inundat în scurt timp din cauza precipitaţiilor abundente din capitala chineză.
Oraşul cu aproape 20 de milioane de locuitori a fost afectat sâmbătă timp de câteva ore de cele mai violente ploi din ultimii 60 de ani.
"Dacă sistemul de evacuare a apelor ar fi fost în regulă, dacă sistemele de alertă ar fi fost acţionate la timp, dacă cetăţenii ar fi fost avertizaţi să rămână acasă, ar fi murit la fel de multe persoanme?" se întreabă un blogger care îşi spune Bijiexiang.
"Beijingul a fost învins de o furtună imensă, infrastructura oraşului a cedat. Nu avem de ce să fim mândri", scrie un altul, Zhulidemixu.
Cel puţin 25 de persoane au murit înecate sâmbătă la Beijing, oraşul fiind afectat de cele mai violente ploi de la începutul înregistrărilor pluviometrice, în 1951. Alte şase persoane au murit prinse sub dărâmăturile locuinţelor, cinci au fost electrocutate şi una lovită de trăsnet.
Ploile şi inundaţiile au provocat pagube considerabile, de zece miliarde de yuani (1,25 de miliarde de euro ) şi aproape 66.000 de persoane au fost evacuate, potrivit presei oficiale, care citează autorităţile locale.
"Oraşele Chinei duc lipsă de experienţă practică pentru a face faţă acestor calamităţi, precum inundaţiile de sâmbătă", scria luni cotidianul Global Times.
Potrivit imaginilor televiziunii, parcări întregi au fost inundate, în timp ce membri ai echipelor de intervenţie se scufundau pentru a debloca gurile de evacuare a apelor şi şoferii neputincioşi erau blocaţi în maşinile parţial inundate.
Mai multe artere şi străzi ale capitalei au fost inundate de ape până la un nivel de aproape un metru. Circa 500 de zboruri cu plecare di