Încurajați de valul emigrărilor masive sau de siguranța locului de muncă, numeroși absolvenți de liceu s-au îndreptat, anul acesta, spre facultățile de Medicină și Academia de Poliție. Sursa: EVZ
La Universitatea de Medicină și Farmacie din București s-au înscris, anul acesta, peste 3.200 de candidați, dintre care mai mult de jumătate au optat pentru specializarea Medicină Generală. Aici, concurența ajunge la aproape cinci candidați pe loc, mai mare și decât cea de anul trecut, când s-a înregistrat recordul de candidați din ultimii 20 ani.
Ceea ce nu e rău deloc, pentru că sistemul nostru sanitar are mare nevoie de specialiști. Din păcate însă, mulți dintre cei veniți la înscrieri nici n-au intrat bine și sunt pe picior de plecare. Cei care aleg să rămână în țară nu vor să lucreze în spitalele de stat, ci vor să profeseze în propriile cabinete.
În ultimii cinci ani, de pe băncile facultății au ieșit 7.000 de medici, însă peste 10.000 au părăsit din sistemul sanitar și au ales să muncească în spitalele din Occident. Examenul de admitere la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Carol Davila din Capitală va avea loc în data de 25 iulie.
Goana după grade
Deși sunt apuse sunt și vremurile când la Academia de Poliţie, peste 20 de candidaţi să băteau pe un loc, concurența se menține încă ridicată. În ciuda tăierilor de salarii şi de sporuri, rămâne siguranța locului de muncă, astfel că 15 fete se bat pe un loc la Academia de Poliție. Concurența la băieți este ceva mai mică, opt candidați pe loc. Examenele la poliție vor începe miercuri.
Limbile străine, geografia, jurnalismul şi cibernetica sunt alte facultăți căutate de tineri. Deși oferta de muncă în acest domeniu este bogată, interesul este mic pentru facultăţile grele de Inginerie.
CITIȚI ȘI: ADMITERE LA FACULTATE. Bătaie pe locuri la Geografie și Economie. Fizica, „Cenușărea