Dieta dezechilibrată, săracă în vitamine şi minerale, reprezintă un factor important care determină căderea excesivă a părului, afirmă specialiştii.
Zilnic pierdem între 50 şi 200 de fire de păr. Medicii dermatologi spun că acest fapt este un fenomen normal, deoarece pierderea acestora ajută la regenerarea podoabei capilare.
Problema apare atunci când părul este lipsit de stălucire, iar numărul firelor de păr căzute într-o zi este cu mult mai mare decât media normală.
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic, autoarea cărţii „Sănătatea are gust”, oferă câteva ponturi utile pentru a preveni căderea părului cu ajutorul dietei. „Substaneţe cu rol benefic pentru sănătatea părului sunt zincul, vitaminele A, B şi C, dar şi aminoacizii cu sulf”, punctează nutriţionistul.
Mai jos regăsiţi lista de alimente care nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică dacă vă confruntaţi cu o cădere masivă a firelor de păr.
● Carnea roşie şi albă, peştele, ficatul, ouăle şi legumele cu frunze verzi sunt o sursă excelentă de fier. Acest mineral îmbunătăţeşte aspectul podoabei capilare. Transportul oxigenului la celule depinde de prezenţa fierului în sânge. În lipsa acestui mineral, organismul produce mai puţină hemoglobină, iar ţesuturile primesc mai puţin oxigen. Potrivit specialiştilor, căderea părului este unul dintre principalele simptome ale carenţei de fier.
● Drojdia de bere, ciupercile şi peştele au un conţinut ridicat de vitamina B3, substanţă care joacă un rol esenţial în menţinerea sănătăţii firelor de păr.
● Vitamina B5 nu ar trebui nici ea să lipsească din dieta zilnică dacă vrem să prevenim căderea firelor de păr. Această substanţă se regăseşte în drojdia de bere, ficat, ciuperci, carne şi ouă.
● Germenii de grâu şi bananele abundă în vitamina B6. Aceasta previne căderea părului şi stimulează creşterea.
„Un aport adecvat d