Alte două contracte directe au picat la finele săptămânii trecute, astfel că până acum numărul "victimelor" făcute de insolvenţa Hidroelectrica se ridică la cinci. În după-amiaza zilei de azi urmează o nouă rundă de discuţii cu Energy Holding, urmând ca luna aceasta să se ajungă şi la o înţelegere cu Alro, cel mai mare contract de vânzare a energiei pe care îl are Hidroelectrica.
Până în acest moment au fost denunţate cinci contracte directe ale producătorului de energie, care în total, în perioada 2006-31 mai 2012, au lăsat în urmă în contul Hidroelectrica un minus de 1,5 miliarde de lei (peste 330 de millioane de euro), sumă care reprezintă diferenţa dintre preţul de vânzare din contract şi preţul pe care l-ar fi obţinut compania de stat dacă ar fi ieşit cu energia în piaţa liberă. În realitate, pentru toate contractele directe ale Hidroelectrica, încheiate la începutul anilor 2000, prejudiciul ajunge la 4,5 miliarde de lei, circa 1,2-1,3 miliarde de euro, conform declaraţiilor lui Daniel Chiţoiu, ministrul economiei, citat de Mediafax. ZF a calculat la începutul acestui an prejudiciul adus Hidroelectrica de contractele directe, rezultatul arătând că timp de aproape un deceniu profituri potenţiale de circa 1,5 miliare de euro au ocolit vistieria companiei prin vânzarea energiei la un preţ mai mic decât cel din piaţă.
Ce s-a întâmplat până acum?
Ultimele două contracte denunţate au fost cele semnate cu Alpiq RomIndustries şi cu Alpiq RomEnergie. Ele se alătură contractelor cu EFT AG, EFT România şi Euro P.E.C., companii care la rândul lor au pierdut accesul direct la cea mai ieftină energie din ţară.
Alpiq RomEnergie s-a format în jurul EHOL Distribution, un pui al Energy Holding, iar Alpiq RomIndustries este fostul Buzmann Industries, o companie care, potrivit informaţiilor disponibile, ar fi fost controlată tot de Bogdan B