Deprecierea accentuată din ultima vreme a monedei naţionale face ca leul să fi pierdut mai mult de 5 procente din valoarea care o avea la finalul anului trecut în raport cu euro, arată datele oficiale ale BNR. Calculele sunt şi mai nefavorabile în cazul dolarului american, leul pierzând în acest caz mai mult de 10 la sută.
Aceste date sunt însă întrecute de nivelul de tranzacţionare în piaţa interbancară, de multe ori în astfel de operaţiuni leul fiind mai slab decât cursul de schimb anunţat de BNR. Ziua de luni nu a făcut excepţie – BNR a anunţat un curs de schimb pentru euro mai mare de 4,6 lei.
Turbulenţele politice, transformate în adevărate lupte pentru demiterea preşedintelui sau întoarcerea acestuia la Palatul Cotroceni, au lovit puternic în moneda naţională, care aproape în fiecare zi mai face câte un pas înapoi în faţa principalelor valute.
De exemplu, în această dimineaţă, moneda naţională a continuat să se deprecieze în piaţa valutară interbancară, iar cotaţia monedei unice europene a depăşit-o clar pe cea oficială anunţată la sfârşitul săptămânii trecute de BNR, trecând de 4,6 lei pentru un euro.
Această evoluţie e doar continuarea uneia deloc favorabile monedei naţionale, săptămâna trecută leul reuşind să se întărească în numai 2 zile de tranzacţionare, după şase şedinţe consecutive de depreciere.
A venit însă ziua de vineri, când BNR anunţa din nou o prăbuşire a leului, care a atins un nou minim istoric - 4,5848 lei pentru un euro, în creştere cu peste doi bani față de cursul din ziua anterioară. În paralel, valoarea leului cobora şi în faţa dolarului american, cursul de vineri fiind de 3,7438 lei/dolar.
Trebuie menţionat că dolarul SUA e valuta în care sunt plătite importurile energetice, masive în această perioadă, dar şi o bună parte din datele datoriei externe a României către FMI şi Banca Mondială.