Comunitatea internaţională este în alertă după ce oficialii sirieni au avertizat că ar putea folosi armele chimice ca să contracareze o eventuală intervenţie străină. Regimul lui Bashar al Assad a asigurat că nu va folosi aceste arme împotriva civililor.
Scenariul seamănă cu ce s-a întâmplat în timpul Irakului lui Saddam Hussein. Cu diferenţa că, în cazul Siriei, regimul de la Damasc a recunoscut existenţa acestor arme. Washingtonul a numit anunţul formulat de purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe sirian drept „o confirmare directă” că Siria deţine stocuri de arme non-convenţionale.
Liderul de la Casa Albă a avertizat Damascul că va comite o eroare strategică dacă va folosi armele chimice. „Vor răspunde în faţa comunităţii internaţionale”, a promis Barack Obama. La rândul său, Departamentul de Stat a catalogat ameninţarea regimului Assad drept „atroce şi foarte rece” şi i-a îndemnat şi pe oamenii regimului, dar şi pe rebeli să se abţină de la folosirea acestor arme.
Astăzi, rebelii au trecut şi ei la atac. „Dezvăluim că Assad a transferat unele dintre aceste arme şi echipamente chimice către aeroporturile de la frontieră”, arată, într-un comunicat, Armata Siriană Liberă. Potrivit rapoartelor CIA citate de „New York Times”, în ultimele patru decenii, Siria a strâns cantităţi enorme de gaz sarin, cianură şi iperită sau gaz muştar.
Dincolo de războiul vorbelor, violenţele continuă în marile oraşe. Armata curăţă cartierele din Damasc de rebeli. Însă cele mai dure lupte între rebeli şi forţele regimului au avut loc astăzi la Alep, considerat centrul economic al ţării.
Aici, Armata Liberă Siriană pare să câştige treptat teren. Armata loveşte însă cartierele rebelilor din elicoptere. 26 de oameni au murit astăzi în violenţe, ceea ce ridică bilanţul conflictului sirian la peste 19.000 de morţi.
Având în vedere opoziţia Rus