Controalele UE garantează că produsele alimentare din blocul comunitar sunt sigure. Iată ce arată cel mai recent raport al Comisiei Europene. Totul se datorează Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje.
Totul se datorează Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje.
Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje joacă un rol esenţial în garantarea siguranţei „de la fermă la consumator” prin declanşarea unei reacţii rapide în cazul detectării unui risc privind siguranţa alimentară.
Raportul arată că numeroase riscuri în materie de siguranţă alimentară au fost evitate sau atenuate şi controalele de siguranţă garantează că produsele alimentare din blocul comunitar sunt sigure.
Toţi membrii sistemului sunt informaţi rapid cu privire la riscuri grave constatate în legătură cu alimente sau furaje, astfel încât aceştia pot reacţiona la ameninţările la adresa siguranţei alimentare în mod coordonat pentru a proteja sănătatea cetăţenilor europeni.
John Dalli, comisarul responsabil cu politica în domeniul sănătăţii şi al protecţiei consumatorilor, a declarat că Sistemul reprezintă un instrument esenţial, deoarece permite identificarea şi eliminarea riscurilor de pe piaţa europeană. În plus consolidează încrederea consumatorilor noştri în sistemul nostru de siguranţă a produselor alimentare şi a furajelor.
Spre exemplu, anul trecut blocul comunitar s-a confruntat cu o serie de probleme grave, cum ar fi efectele accidentului nuclear de la Fukushima şi crizele declanşate de dioxină şi de E.coli.
Printre problemele raportate cel mai frecvent anul trecut s-a numărat migraţia substanţelor chimice din ustensilele de bucătărie provenite din China.
Unul dintre succesele deosebite a fost consolidarea controalelor de siguranţă la frontierele UE. Aproape jumătate din notificări se refereau la produse al