„Abramburica” trebuie să ia de la capăt operațiunea „Salvați premierul de plagiat”. Noi acuzații i-au fost aduse lui Ponta. Ecaterina Andronescu
Din 2013, clasa a IX-a ar fi trebuit să se mute la gimnaziu, ca măsură de reducerea abandonului școlar
Sursa: CODRIN PRISECARU
Prima lună de mandat a Ecaterinei Andronescu la ministerul Educaţiei a fost marcată de scandalul de plagiat al premierului Victor Ponta, iar acesta ar putea fi doar începutul.
Deşi, iniţial, Andronescu l-a absolvit de orice culpă, secondată fiind de membrii pesedişti ai Consiliului Naţional de Etică, care au dat un verdict favorabil, ieri, o nouă sesizare de plagiat a căzut pe umerii şefei de la Educaţie.De această dată, suspiciunile de plagiat vizează două cărţi semnate de Victor Ponta. Este vorba de "Curtea penală internaţională", din 2004 şi "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar" din 2010, realizată în colaborare cu una dintre fostele sale studente, Daniela Coman, membru al Baroului Bucureşti. Potrivit revistei ştiinţifice Nature, primul volum nu este decât o reproducere perfectă a tezei sale de doctorat, susţinută cu un an mai devreme.
Semnatarul sesizării atrage atenţia şi că a doua carte conţine pasaje ale autorilor români Vasile Creţu, Dumitru Diaconu şi Grigore Geamănu. Una dintre "dovezile incontestabile" de plagiat ar fi folosirea haotică a timpurilor verbale, acolo unde vorbeşte despre fostul dictator chilean Augusto Pinochet, atât la prezent, cât şi la...viitor. Asta arată că pasajele au fost preluate din lucrări apărute înainte de moartea lui Pinochet, în decembrie 2006.
Vestea unei noi "misiuni de salvare" a premierului i-a luat prin surprindere pe membrii CNE, care au solicitat ministerului Educaţiei să mărească componenţa CNE de la 11 la 19 membri. "Nu facem faţă volumului de muncă", ne-a declarat Gabriela Catană, purtătorul de cuvânt CNE.