Greu de anticipat verdictul de astazi al CCR. Habar nu am daca prelungirea programului de vot duminica viitoare este o decizie neconstitutionala.
In schimb mi se pare ceva in neregula cu prevederea legala care lasa Parlamentului decizia finala dupa o eventuala invalidare a referendumului. Dupa cum ma intreb ce se va intampla in cazul in care legea adoptata saptamana trecuta in sesiunea extraordinara a Parlamentului si cu mari emotii va fi invalidata de CCR. Ce lege s-ar aplica duminica?
Dar dincolo de verdictul de astazi al Curtii, ceea ce deranjeaza in toata aceasta poveste si nu va putea fi sters chiar in cazul respingerii contestatiei depuse de PDL, este sentimentul de improvizatie permanenta menita sa minimalizeze, chiar sa elimine riscurile ratarii demiterii presedintelui.
In vederea suspendarii au fost modificate pe picior, prin ordonanta de urgenta, atributiile CCR, astfel incat sa nu mai aiba decat un rol simbolic in intreg procesul declansat de USL. A fost data si o ordonanta de schimbare e Legii referendumului. Aceasta facea din scrutinul pentru demiterea presedintelui o exceptie unica de la regula referendumului in Romania, care impune cvorum de prezenta. A fost demis si singurul om care puta sa atace ordonantele la CCR, dupa ce s-a incercat si un atac la CCR abandonat din cauza reactiei externe furibunde. Si PDL modificase aceste legi in sens invers, dar in Parlament, dupa o procedura normala, cu posibilitatea deschisa de a fi atacate la CCR.
Cand CCR a confirmat obligativitatea cvorumului, a urmat o batalie ca la Rovine cu Comisia Europeana pentru neaplicarea acestei decizii. Pana in ultima secunda a existat o factiune din USL, cea liberala mai precis, care a incercat sa blocheze din nou Curtea, scotand toate tipurile de referendum de sub conditia de cvorum.
Hotararea Parlamentului adoptata imed