Orice reducere suplimentară în bugetele politicii de coeziune a UE este inacceptabilă, consideră România, iar scăderea propusă de Comisia Europeană pentru 2014-2020 faţă de propunerea iniţială este minimum acceptat.
Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat marţi, la Bruxelles, după reuniunea Consiliului Afaceri Generale, că România, alături de alte 14 state reunite sub denumirea de “Prietenii coeziunii” (Bulgaria, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Spania, plus Croaţia), a subliniat că “se ating limitele pentru reduceri suplimentare în bugetele politicii de coeziune“.
“Există unele state membre, state net contributoare, care spun că, după noile cifre puse pe masă de Comisie, reducerile vor trebui să fie mai substanţiale şi se vorbeşte acum de o reducere globală de 140 de miliarde de euro (în bugetul UE pentru 2014-2020). Am avut în cursul acestei dimineţi o întâlnire cu statele care susţin alocări consistente pentru politica de coeziune, ne-am înţeles asupra mesajelor, transmise foarte clar de către reprezentantul Poloniei, mesaje care ţin de faptul că această reactualizare de către CE este una tehnică, dar obiectivă şi noi o putem accepta chiar dacă sunt scăderi în politica de coeziune, dar o considerăm minimum pe care îl putem accepta”, a spus Leonard Orban, citat de Agerpres.
În reuniunea de marţi, Comisia Europeană a prezentat propunerile revizuite cu privire la cadrul financiar multianual 2014-2020, ţinând cont de cheltuielile implicate de aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană. Executivul UE a adoptat, în 6 iulie, o propunere revizuită privind bugetul UE pentru perioada 2014-2020, propunere majorată cu opt miliarde de euro, în ideea de a ţine cont de impactul bugetar al aderării Croaţiei la UE. Varianta revizuită prevede un plafon total de 1.033 miliarde de eu