Dacă 9 milioane de români nu aleg calea civilizată şi europeană, atunci lamentaţiile nu au rost. Cazul este închis.
Două observaţii privind referendumul. Ele au o temă comună: ne aflăm ca naţiune în faţa unui moment al adevărului. Prin strategia adoptată, echipa Băsescu nu ajută acestei clarificări naţionale. Ne aflăm în faţa unui efort de apărare şi restaurare a statului de drept. Prin strategia adoptată, echipa Băsescu pune în pericol acest obiectiv.
Observaţia 1. Referendumul e mai mult decât despre Băsescu. Este mai mult decât despre statul de drept. Este un test cu privire la starea şi viitorul naţiunii. Ne place sau nu, dacă privim la rece lucrurile, referendumul este un test major pentru România. Este un moment istoric. Avem ocazia în sfârşit să vedem ce e cu noi. Să ieşim din ambiguitate şi să vedem cu adevărat unde stăm ca naţiune, popor, proiect politic. Ora adevărului.
USL a pornit toată această poveste care s-a transformat într-un test major pentru noi toţi. Ei au luat asupra lor sarcina că au ceva de demonstrat. Ar trebui să fim cumva recunoscători. Datorită lor avem ocazia de a ieşi în sfârşit din ambiguitate. Ei au pornit povestea asta, ei ne vor ajuta pe toţi să o rezolvăm. Cu două variante.
Dacă reuşesc să dovedească că 9 milioane de români sunt de acord cu ceea ce fac, ceea ce sunt, ceea ce reprezintă şi ceea ce vor de la ţară, atunci: asta este. Este ţara lor. Prin ei, românii au liderii, abordarea politică şi proiectul de viitor care îi reprezintă şi pe care le merită.
Reformiştii şi susţinătorii occidentalismului şi ai statului de drept trebuie să-şi regândească atunci în mod fundamental relaţia cu naţiunea şi proiectul politic românesc. Trist. Dar realitatea este realitate. Nu poţi face ţară occidentală şi stat de drept în contra voinţei, atitudinii, valorilor şi aspiraţiilor a jumătate dintr