Noua lege a Sănătaţii introduce patru pachete de servicii. Pentru cei săraci se introduce cel social, cei cu bani se pot asigura facultativ pentru a beneficia de servicii complete.
Neasiguraţii au dreptul doar la tratament la Urgenţe sau în caz de boli care declanşează epidemii, precum TBC sau gripă. Dacă sunt cazuri sociale, se plăteşte de la bugetul de stat pentru ei
Sursa: EVZ
Noua lege a Sănătăţii schimbă modul în care vor fi decontate serviciile medicale. Tratamentul la camera de gardă va fi în continuare fără bani, însă anumite servicii care acum sunt gratuite, ce-i drept mai mult cu numele, vor fi decontate parţial sau deloc. Pentru a beneficia de ele, există două variante: pachete sociale pentru săraci sau facultative pentru cei cu dare de mână.
PACHETUL MINIMAL. Se adresează tuturor pacienţilor, indiferent dacă au sau nu asigurare. Acoperă urgenţele, precum şi servicii de prevenire şi tratament în cazul bolilor cu risc epidemiologic (gripă pandemică, rabie, HIV, TBC, boli infecţioase).
PACHETUL DE BAZĂ. Se adresează tuturor asiguraţilor (e practic asigurarea de acum) şi va acoperi în principal serviciile în cazul bolilor cu risc vital major, ce presupun costuri mari. Nu vor mai fi decontate servicii pentru boli comune, precum răceli, dar nici reţete sub 10 lei/lună, pentru care statul a cheltuit, anul trecut, 1,5 miliarde de lei.
Bolile scumpe au prioritate la tratament
În urma consultărilor de la Ministerul Sănătăţii, s-a ajuns la concluzia că, acum, pachetul de bază este atotcuprinzător, însă există o contradicţie între prevederi şi realitate. "Pacienţii sunt puşi să-şi cumpere tratamentul în spital sau beneficiază de analize doar în primele zile ale lunii. Vom include în acest pachet mai ales bolile cu risc vital şi costuri mari, cum e cancerul. Vom face o ierarhizare a patologiilor din punct de vedere al riscurilor,