Stresul, fumatul, razele ultraviolete, lipsa somnului, stilul de viată dezorganizat sunt factorii care ne atacă pielea. Medicii dermatologi spun că o parte dintre afecţiunile pielii, printre care psoriazisul, acneea, dar şi cancerul de piele sunt provocate de factorii menţionaţi mai sus.
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic, autoarea cărţii „Sănătatea are gust” a realizat un top zece alimente care ne menţin pielea sănătoasă.
● Roşiile au un conţinut ridicat de licopen şi betacaroten, doi antioxidanţi care asigură pielii protecţie solară. Aceste legume acţionează asupra dermei ca o cremă cu factor de protecţie UV. Astfel, este indicat ca în sezonul estival să le includem în dieta zilnică.
● Peştele gras, printre care se numără somonul, tonul şi codul, abundă în acizi graşi Omega 3, substanţe care ajută la diminuarea inflamaţiilor. În plus, acest aliment ţine la distanţă ridurile, deoarece asigură pielii o mai bună hidratare.
● Ficatul ajută la regenerarea cutanată, datorită conţinutului ridicat de vitamina A. Acest aliment ar trebui inclus mai ales în dieta persoanelor care au un ten uscat sau sensibil.
● Morcovul este bogat în vitamina C şi betacaroten, substanţe care au un efect antioxidant asupra pielii şi oferă protecţie solară. Are o acţiune antiinflamatoare, revitalizează şi tonifiază pielea. Experţii susţin că sucul de morcovi este folosit în tratamentul dermatitelor, al eczemelor, al iritaţiilor şi ridurilor cauzate de acţiunea radicalilor liberi.
● Citricele previn apariţia ridurilor şi menţin integritatea colagenului natural din dermă. Datorită conţinutului ridicat de vitamina C, portocalele, grapefruitul, mandarinele şi clementinele au un efect puternic antioxidant asupra pielii.
● Seminţele de floarea-soarelui sunt bogate în vitamina E şi acizi graşi Omega 3. Acestea îmbunătăţesc aspectul pielii, menţinând-o ne