„Obcina literară”, revista Muzeului Rural „EMILIANUS” din Horodnic de Sus, care a ajuns în anul III de apariţie, publicaţie care poartă marca Editurii Flondor din Rădăuţi şi se distribuie gratuit ca minunat dar cultural în spaţiul bucovinean, îşi continuă parcursul revuistic prin tipărirea celui de-al zecelea număr (lunile iulie - august - septembrie 2012), propunându-ne o sumă de texte care circumscriu preocupările culturale din perimetrul Ţării Fagilor.
Revista, care se menţine cu susţinere financiară exclusiv privată, avându-i ca director pe Emil Ianuş şi ca redactor-şef pe Ion Prelipcean, cu un colectiv de redacţie care s-a profesionalizat vizibil de la un număr la altul şi cu un nucleu bine selecţionat de colaboratori permanenţi, îşi rânduieşte cuprinsul între copertele care prezintă (I) o fetiţă cu ghiozdanul în spate în prima zi de şcoală (Şcoala cu clasele I - VIII Nr. 1 „I.G. Sbiera” Horodnic de Jos) şi (II) tapiseria înflorată a Marcelei Larionescu intitulată „Seva pământului”.
Semnează în acest număr Emil Ianuş, Ion Prelipcean, Vichentie Nicolaiciuc, Ana-Maria Mateiciuc, Mihai Mateiciuc, Gavril Crăciun, Elisabeta Prelipcean, Alice Niculică, Paul Sârbu, Carmen Anghel, Elena Paula Dolinschi, Oltea Lungoci, Dumitru Parasca, Dimitrie Vatamaniuc, Gruia Bodnărescu, Cristina Andrişan, Tiberiu Cosovan, Mihai Boiciuc, George Onica, Radu Vizitiu, Gheorghe Dolinski, Maria Popescu, Mihaela Popescu. Medalioanele acestui număr sunt dedicate artistei plastice Marcela Larionescu, monografului şi folcloristului Dragoş Tochiţă şi prof. Ioan Coroliuc.
„Obcina literară”, revista Muzeului Rural „EMILIANUS” din Horodnic de Sus, care a ajuns în anul III de apariţie, publicaţie care poartă marca Editurii Flondor din Rădăuţi şi se distribuie gratuit ca minunat dar cultural în spaţiul bucovinean, îşi continuă parcursul revuistic prin tipărirea celui de-al