Cursul de schimb a spart un nou prag, de 4,60 lei/euro, nivel care era de neimaginat in urma cu cateva luni. Intrebarea care framanta acum analistii si bancherii deopotriva este unde se va opri deprecierea leului. Cel mai negru scenariu este sa ajungem la un curs de 5 lei/euro. Va fi viitorul atat de sumbru?
Analistul Florin Citu crede ca presiunea pe leu se va mentine pana in 2013 si cursul nu are cum sa se opreasca prea curand din crestere.
El explica ca sunt doua puncte foarte sensibile care submineaza leul. In primul rand, leul este tras in jos de instabilitatea politica care, indiferent de rezultat, nu se va termina pe 29 iulie, data referendumului pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.
In al doilea rand, spune Citu, Europa se indreapta mai repede decat ne-am asteptat spre o rupere a euro. Ori in acest context, perspectivele pentru leu nu sunt deloc bune.
"Mai mult, pana nu stim care este planul fiscal pentru 2013, nu ai cum sa iei o decizie de investitie in Romania. Faptul ca s-a schimbat Guvernul si primul lucru facut a fost cresterea deficitul a speriat pe toata lumea. Nimeni nu va lua acum o decizie, se asteapta noul Guvern si politica fiscala", a subliniat Citu.
BNR nu da semne ca mai vrea sa protejeze leul Probabil ca cei mai multi oameni obisnuiti se asteapta ca Banca Nationala a Romaniei sa intervina in forta pentru a scapa leul de la devalorizare. Totusi, banca centrala nu a dat semne ca vrea sa opreasca deprecierea si, dupa cum am semnalat intr-o analiza Wall-Street.ro, este posibil sa isi fi ajustat strategia de a proteja anumite praguri.
"Singura scapare a leului este interventia BNR, dar banca centrala nu mai poate interveni prea mult pentru ca anul acesta incep platile catre FMI si atunci nu poate sa mai arunce usor bani din rezerva valutara", a spus Citu.
Economistul sef al UniCredit Tiriac Bank,