Proprietarii de locuinte nu au reactionat inca la cresterile conjuncturale ale euro, chiar daca acestea sunt mai mari decat in mod obisnuit. Deocamdata, asteapta sa vada ce se intampla dupa referendum, insa chiriasii au inceput deja sa ia masuri pentru a contracara efectele cursului. Vezi ce variante de renegociere au acestia.
Analistii imobiliari chestionati de DailyBusiness.ro sunt in consens in ceea ce priveste efectele pe care avansul euro le va aduce in piata.
Cert este ca proprietarii vor fi nevoiti sa faca unele compromisuri, fie sa scada chiriile, fie sa accepte o renegociere in lei, daca nu vor sa ramana cu locuintele goale. Aceste miscari vin insa si pe fondul gradului de ocupare scazut.
Cat ar putea sa scada preturile
In prezent nu s-au inregistrat miscari foarte evidente in piata: „Evolutia cursului de schimb nu isi pune amprenta asa de repede pe evolutia chiriilor. Proprietarii stiu ca majoritatea chiriasilor au veniturile si planurile de afaceri raportate la euro si nu sunt afectati imediat de cresterea euro”, a spus Alexandru Petrescu, managerul companiei Esop Consulting.
Intrebat daca exista sanse ca proprietarii sa mai lase la pret, Alexandru Petrescu a spus ca se va lua in calcul si acest aspect, mai intai doar la masa negocierilor, unde proprietarii vor fi nevoiti sa scada intre 2 si 5% din chirie, in cazul in care cursul va continua sa creasca dupa referendum si va depasi si urmatoarele praguri psihologice, de 4,7, respectiv 4,8 pana la sfarsitul lunii septembrie.
Majoritatea companiilor imobiliare au veniturile raportate la euro, asa ca nu au fost afectate de evolutia cursului la plata chiriei. Cel putin atata timp cat nu le sunt renegociate si contractele lor cu beneficiarii si cat timp isi pastreaza acelasi nivel al veniturilor in euro.
Exista insa si o exceptie, spun