Vestea liberalizarii complete a pietei muncii pentru romani (si bulgari) in Irlanda a venit deodata, pe 20 iulie (decizia fusese luata insa de Guvernul de la Dublin pe 17 iulie), si a pus pe jar atat o parte din comunitatea romaneasca irlandeza cat si din ce in ce mai multi romani care doresc sa isi incerce sansele in Irlanda.
Inainte insa de a lua decizia de a veni aici as dori sa va ofer un ghid practic legat de piata muncii din Irlanda dar si de conditiile de trait sau “instructiunile de folosire” a societatii irlandeze, una care a fost mereu atractiva pentru romani, gratie limbii engleze vorbite dar si a nivelului de viata ridicat. In prezent, chiar daca in ultimii ani multi romani au revenit in tara se preconizeaza ca mai sunt in jur de 20.000 de cetateni romani care locuiesc in Irlanda.
Aici puteti citi blogul lui Cristi Roman.
Contextul liberalizarii pietei de munca
Multi ar putea crede ca decizia luata de Guvernul Irlandei are legatura cu o situatie economica infloritoare a acestei mici tari in care traiesc de mai bine de 4 ani. Din contra insa, in prezent rata somajului este cea mai mare din toata istoria tarii, de 14,9% (ca sa va faceti o idée, la inceputul anului 2008 rata este de 4%), adica in jur de 450.000 de oameni sunt inregistrati ca someri. Locurile de munca disponibile nu sunt numeroase, insa nu se poate spune deloc ca acestea nu exista.
Criza irlandeza din ultimii ani a fost cu adevarat dura, spre deosebire de alte tari europene. Angajatii din sistemul public au avut salariile scazute (nu au existat insa concedieri, e drept, ci doar o inghetare a posturilor), ajutoarele sociale au fos si acestea scazute, iar in sistemul privat criza a facut ravagii.
Pe de alta parte insa, in Irlanda au existat si exista in continuare investitii externe semnificative, gratie taxei corporative foarte mici