Corupţia este un fenomen care se lipeşte de cei aflaţi la guvernare, de cei care deţin pârghiile puterii şi de cei care pot să decidă în legătură cu folosirea bugetului de stat, a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar.
În opinia procurorului şef Daniel Morar, Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a găsit identitatea, fiind apreciată, şi că speră să nu se întâmple nimic rău cu DNA după plecarea sa, argumentând că nu vede de ce ar trebui schimbat un lucru bun.
Într-un interviu acordat luni agenţiei MEDIAFAX, procurorul şef al DNA, Daniel Morar, a declarat că, din păcate, în ultimii ani corupţia se combate în principal prin mijloace de drept penal, ceea ce e ineficient, fenomenul fiind mai răspândit decât pot procurorii şi poliţiştii să combată, să surprindă, să identifice.
Totodată, procurorul şef Morar consideră că magistraţii se uită prea mult la schimbările politice sau cred şi acceptă că în prea mare măsură destinul unei instituţii juridice depinde de politicieni.
Redăm integral interviul acordat Agenţiei de presă MEDIAFAX de procurorul şef al DNA, Daniel Morar:
Reporter: În data de 12 august - când vă expiră delegarea la conducerea DNA - se împlinesc exact şapte ani de la numirea ca procuror şef al acestei instituţii specializate. A devenit DNA instrumentul de lucru împotriva corupţiei? Ca să-l citez pe consilierul preaderare spaniol David Madero, desemnat pentru sprijinirea înfiinţării instituţiei.
Daniel Morar: Da, a devenit. Şi nu doar pentru consilierul David Martinez Madero, ci şi în viziunea Comisiei Europene şi a experţilor Comisiei Europene. Vedeţi că în ultimul raport de ţară se spunea că performanţa Direcţiei Naţionale Anticorupţiei în investigarea cazurilor de mare corupţie poate fi considerată unul dintre bunurile câştigate, unul dintre c