Concubinajul este o uniune de fapt cu caracter de stabilizare şi nu intra sub incidenţa reglementărilor legale.
Starea de concubinaj se caracterizează prin următoarele:
a) uniune de viaţă în comun;
b) apartenta exterioară a unui menaj;
c) libertatea juridică de a se căsători.
În ceea ce priveşte concubinajul, este exclusă aplicarea prin analogie a dispoziţiilor din codul familiei privitoare la relaţiile dintre soţi.
Aspecte importante legate de starea de concubinaj:
Regimul juridic al comunităţii de bunuri, aplicat soţilor, nu se extinde şi asupra bunurilor concubinilor. Nu se aplică prezumţia legală de bunuri comune bunurilor dobândite de concubini în perioada concubinajului.
Concubinii pot dobândi bunuri asupra cărora să aibă fiecare un drept de propietate pe cote-părţi, în raport cu contribuţia fiecăruia la dobândirea lor. Contribuţia concubinilor este o chestiune de fapt, lăsată la aprecierea instanţelor judecătoreşti, pe baza probatorului administrat.
Regimul juridic al construcţiilor ridicate de concubini diferă dacă aceştia au ridicat o construcţie pe terenul proprietatea celuilalt, când incidente sunt dispoziţiile art. 494 cod civil – fără consimţământul proprietarului terenului, construcţia devine proprietatea concubinului proprietar al terenului, constructorul concubin având dreptul la o creanţă egală cu valoarea contribuţiei sale.
Dacă starea de fapt se transformă într-o acţiune juridică, bunurile concubinilor vor avea regimuri juridice diferite:
- bunuri dobândite separat – bunuri proprii fiecăruia dintre concubini;
- bunuri dobândite împreună - bunuri asupra cărora au o cota-parte potrivit regulilor care guvernează proprietatea pe cote-părţi;
Actele juridice menite a determina pe una dintre părţile contractante să înceapă sau să menţină o relaţie de conc