Un monument din bronz dedicat mitropolitului Antim Ivireanul, realizat de sculptorul Mihai Istudor, a fost finanţat de Primăria Capitalei cu o sumă de circa 120.000 de euro (fără TVA) şi va fi amplasat în faţa Mănăstirii Sfântului Antim din Bucureşti.
Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (AMPT), o instituţie publică de cultură aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, i-a alocat o sumă de peste 120.000 de euro artistului Mihai Istudor, pentru a realiza macheta definitivă din ipsos, în mărime naturală, a monumentului Antim Ivireanul.
Macheta din ipsos a statuii mitropolitului este numai o etapă în realizarea monumentului. Autorul conceptului artistic a fost câştigătorul unui concurs de soluţii derulat în anul 2010 de AMPT. Contractul i-a fost atribuit pe 26 iunie sculptorului Mihai Istudor, prin negociere fără anunţ de participare. Criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut. După realizarea machetei din ipsos, va urma turnarea în bronz a monumentului, care, în final, va fi amplasat pe un soclu realizat din granit.
Monumentul va fi înalt de șase metri Înălţimea întregului ansamblu (monumentul Antim Ivireanul împreună cu soclul pe care va fi amplasat) va fi de circa şase metri. Statuia dedicată mitropolitului va fi amplasat în faţa Mănăstirii Sfântului Antim din Bucureşti, al cărei ctitor a fost acesta. Dezvelirea monumentului va avea loc, cel mai probabil, în anul 2013, au spus reprezentanţii AMPT. Istoria spune că, pe 5 februarie 1713, de ziua prăznuirii Sfintei Agata, Mitropolitul Antim Ivireanul s-a hotărât să clădească o mănăstire, pe locul unde era o veche biserică de lemn cu hramul Sfântul Nicolae, în care se păstra mirul. Mitropolitul Antim Ivireanul (1650 - 1716) s-a născut în Iviria (Georgia) şi este considerat cel mai de seamă ierarh al Ţării Româneşti, deopotrivă pastor şi învăţător. Prin d