Sectorul serviciilor şi cel manufacturier al zonei euro s-au contractat pentru a şasea lună consecutiv în iulie, indicând faptul că economia uniunii monetare ar putea să fi intrat în recesiune.
Indicele de achiziţii manageriale în ambele sectoare în cadrul zonei euro s-a menţinut neschimbat la de 46,4 faţă de luna iunie, se arată într-o estimare iniţială publicată, azi de Markit Economics. Această estimare este conformă cu aşteptările analiştilor intervievaţi de Bloomberg News. Orice valoare a indicelui PMI sub 50 indică o contracţie.
Primul indicator
Indicele PMI este primul indicator economic al zonei euro care sugerează că economia acesteia ar putea să fi intrat în recesiune, aceasta fiind definită drept două trimestre consecutive de contracţie economică, după ce criza datoriilor suverane a forţat Spania şi Cipru să ceară asistenţă financiară luna trecută. Euro a pierdut 8% faţă de dolar în ultimele trei luni, fapt care reflectă îngrijorarea investitorilor cu privire la criza fiscală şi, totodată, un semn al adâncirii crizei economice.
Citeşte de ce investitorii nu se lasă impresionaţi de noile măsuri de austeritate din Spania
Un indice al sectorului manufacturier a scăzut de la 45,1 în iunie la 44,1 în prezent, se arată în raportul Markit. La rândul său, indicele sectorului serviciilor a crescut de la 47,1 la 47,6.
Sănătatea fiscală
Liderii europeni s-au confruntat cu dificultăţi în a recâştiga încrederea investitorilor în sănătatea fiscală a zonei euro după ce Grecia a devenit prima din cinci ţări care au cerut asistenţă financiară din partea instituţiilor de creidtare internaţionale. Luna trecută, un nou efort al acestora în vederea stabilirii unui nivel comun de control bugetar şi o integrare mai adâncă a sectorului financiar a fost umbrită de apelul Spaniei şi Ciprului pentru asistenţă fi