Un economist al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a acuzat creditorul internaţional că a ascuns informaţii privitoare la criza financiară mondială şi cea a datoriilor din zona euro, în timp ce alţi angajaţi apreciază că instituţia nu acordă împrumuturi în condiţii de egalitate pentru toţi, scrie La Tribune.
În scrisoarea de demisie datată 18 iunie trimisă consiliului FMI şi conducătorilor instituţiei, economistul Peter Doyle arată că incapacitatea fondului de a trage la timp semnalul de alarmă în privinţa crizei din 2007-2008 şi cea a zonei euro reprezintă "un eşec colosal" şi că acest tip de probleme tinde să se propage în profunzimea mecanismului de funcţionare al instituţiei. Scrisoarea, văzută de agenţia Thomson Reuters, scoate în evidenţă tensiunile interne care erodează credibilitatea Fondului.
Unii angajaţi ai FMI au precizat pentru Reuters că mulţi dintre ei consideră că instituţia financiară acordă Europei împrumuturi în condiţii mai favorabile decât ţărilor din alte regiuni, în special decât cele pentru salvarea economiilor emergente.
Doyle, care a fost şeful diviziei pentru Suedia, Danemarca şi Israel în cadrul departamentului european al FMI, reproşează conducerii Fondului că este "coruptă" de procesul de selecţie care garantează numirea unui european în fruntea organizaţiei.
El crede, de asemenea, că Fondul a fost mereu cu un pas în urmă în cele mai recente tentative de a salva zona euro. FMI face parte, alături de BCE şi UE, din grupul creditorilor internaţionali care au elaborat planurile de bailout ale Greciei, Irlandei şi Portugaliei.
Economistul apreciază, de asemenea, că numirile şefilor FMI din ultimii zece ani au fost "dezastruoase".
"Chiar şi actualul director general este părtinitor. Nici genul, nici integritatea şi nici elanul nu pot compensa absenţa legitimităţii procesului de selecţie", sc