Campania pentru referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu nu s-a purtat doar pe scena declaraţiilor politice, ci şi pe ritmuri de pop-rock, reggae ori muzică de petrecere. Trupe şi artişti precum Vunk, Connect-R, Antonia, DJ Project, Taraful din Clejani şi Aurel Tămaş s-au auzit în cele trei săptămâni la mitingurile electorale.
De departe, cei mai prezenţi au fost Vunk a căror piesă, “Vreau o ţară ca afară” a devenit imnul de campanie al USL. Versurile cântate de Cornel Ilie, vocalul trupei, s-au auzit la Craiova, la Iaşi şi Braşov, pe scenele oraşelor în care alianţa o organizat mitinguri anti-Băsescu.
Piesa, lansată pe internet de Ziua Naţională, în decembrie 2010, a avut iniţial un alt scop: de a-I convinge pe români să nu emigreze, iar pe cei déjà plecaţi din ţară să revină. „Politica nu are ce căuta în această campanie”, declara în 2010, solistul trupei. „Deciziile ţin de noi, dar nu putem aştepta nimic de la politicieni”.
Doi ani mai târziu mesajele versurilor s-au auzit însă într-un alt context.
Connect-R nu cântă sub 2.500 de euro
“Le-am interzis artiştilor mei să aibă vreo implicare politică. Ei nu pot fi activişti politici”, susţine Emil Burloi, impresarul şi managerul lui lui Connect-R şi al trupei DJ Project. Clienţii lui au participat la o singură cântare politică, cea de la Braşov, de la mitingul USL, susţine: “A fost un singur concert şi l-am tratat ca pe orice angajament muzical”, a declarat Burloi pentru gândul, nu înainte de a explica de ce nu pune la numărătoare cântarea lui Connect-R de la Constanţa, de la mitingul USL. Potrivit managerului, artistul avea oricum un concert stabilit la mare.
Întrebat cum tratează Connect-R un show susţinut la finalul unei manifestaţii politice, managerul răspunde scurt: “Normal”. “Indiferent de resortul care i-a adus pe oameni în faţa unei scene, artistul le of