Guvernul a promovat, ascunse în anexele unei ordonanţe de urgenţă, o serie de prevederi care fac mai uşoare eventualele fraude la referendum. Comisia Europeană a cerut explicit abrogarea Ordonanţei 41, emisă pe 5 iulie, seara, după suspendarea preşedintelui, dar Victor Ponta refuză să o facă. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Legislaţia aprobată de actuala Putere pentru organizarea referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu lasă prea multe portiţe deschise unor posibile fraude.
Fără a acuza pe nimeni, EVZ atrage atenţia că organizatorii alegerilor sunt primii care trebuie să aibă grijă ca procesul electoral să fie deasupra oricărei suspiciuni.
Mai jos, trecem în revistă câteva dintre neregulile posibile dacă referendumul va fi organizat după regulile stabilite de Guvern prin Ordonanţa de Urgenţă 41/2012.
Lipseşte liniştit, altul poate vota pentru tine
Spre deosebire de varianta anterioară a legii, aşa cum fusese modificată prin OUG 103/2009, actuala formă prevede ca în procesele verbale încheiate, în fiecare secţie de votare, după numărarea voturilor să nu se mai menţioneze separat numărul persoanelor care, neaflându- se la domiciliu, votează pe listele separate.
Mai grav, procesele verbale nu vor menţiona nici câţi dintre cetăţenii arondaţi de drept la respectiva secţie de votare au votat şi câţi dintre aceştia nu s-au prezentat la vot.
Acest lucru face mai dificilă verificarea corectitudinii votului, pentru că orice discrepanţă ar putea fi explicată prin faptul că "au votat mulţi pe listele speciale".
Urnele extrem de mobile
În plus, nici numărul voturilor exprimate cu ajutorul urnei mobile (cetăţenii nedeplasabili, aflaţi fie la domiciliu, fie în spitale, unităţi militare sau penitenciare) nu va fi menţionat separat în procesul verbal.
Dacă adăugăm la acestea şi faptul că pe litoral vor fi înfiinţate secţii