Românii şi firmele din România au ascuns de ochii fiscului în paradisurile fiscale active de aproximativ 91,1 miliarde de dolari între 1972 şi 2010, sumă echivalentă cu mai mult de jumătate din PIB-ul naţional din 2010. În Europa de Est suntem întrecuţi doar de Ungaria şi Polonia în privinţa evaziunii fiscale prin conturile din băncile offshore.
Raportat la perioada analizată, activele ascunse în paradisurile fiscale de români şi firmele din România totalizează 2,5 miliarde de dolari pe an.
În cazul Ungariei, campionii regiunii, suma se ridică la 8,6 miliarde de dolari pe ani, iar pentru Polonia la 4,7 miliarde de dolari.
Clasamentul se bazează pe date dintr-un studiu comandat de organizaţia internaţională Tax Justice Network, "The Price of Offshore Revisited". Raportul oferă cea mai clară imagine de până acum a economiilor offshore.
Dintre statele din Europa de Est, studiul mai include Bulgaria (evaziune de 2,2 miliarde dolari pe an), Letonia (1,5 miliarde dolari), Lituania (un miliard de dolari), Estonia (0,8 miliarde dolari) şi Moldova (0,1 miliarde dolari).
Conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în clasamentul primelor 50 de ţări după participarea străină la capitalul social total subscris în perioada 1991-2011, Cipru ocupă primul loc între paradisurile fiscale, cu un sold de 2,6 mld. dolari la 31 decembrie 2011. Pe următoarele locuri se clasează Panama (1,3 mld. dolari), Elveţia (1,3 mld. dolari), Luxemburg (1,2 mld. dolari), Antilele Olandeze (724,4 mil. dolari), Insulele Virgine Britanice (148 mil. dolari), Gibraltar, Insulele Bermude, Belize, Insulele Marshall, Liechtenstein şi Malta.
Studiul, întocmit de fostul economist-şef al firmei de consultanţă McKinsey James Henry, expert în paradisuri fiscale, arată că cel puţin 21.000 de miliarde de dolari au migrat către ţări