Judecătorii Curţii Constituţionale au decis astăzi că legea prin care s-a decis că referendumul de duminică, 29 iulie, va avea loc între orele 7.00 şi 23.00 este constituţională. Judecătorii au respins sesizarea de neconstituţionalitate înaintată de PDL.
Curtea Constituţională a discutat, marţi, sesizarea PDL în cazul hotărârii Parlamentului din 6 iulie prin care a fost stabilită data referendumului pentru demiterea preşedintelui.
PDL a atacat la Curtea Constituţională articolul 3 din Hotărârea Parlamentului prin care se stabilesc data şi condiţiile referendumului pentru demiterea preşedintelui.
Potrivit articolului 3 din hotărârea Parlamentului, "în situaţia în care Curtea Constituţională va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul României va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat".
Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat recent că partidul a contestat prevederea din hotărârea Parlamentului întrucât aceasta este ambiguă şi ar putea lasă loc unei decizii neconstituţionale.
"Este foarte ambiguu şi, atât timp cât avem experienţa a ceea ce s-a întâmplat în săptămâna aceea dubioasă şi neagră, ne gândim că, dacă Curtea invalidează, Parlamentul nu va ţine cont de asta, va spune că nu ţine cont de asta şi cine ştie ce hotărâre va lua. Mi se pare corect să atacăm", a spus Toader.
Liderul deputaţilor PDL a precizat articolul contestat de PDL atinge valori şi principii constituţionale.
"Fiindcă prevede în Constituţie ce se întâmplă când un preşedinte este suspendat şi demis pe proceduri, dacă după această prevedere constituţională Parlamentul hotărăşte altceva, mi se pare o încălcare flagrantă a prevederilor Constituţiei şi noi am sesizat Curtea să spună foarte clar dacă şi ce se întâmplă dacă Parlamentul decide altceva decât decide Curt