În Siria, Opoziţia acceptă ca ţara să fie guvernată pentru o perioadă de tranziţie de o personalitate din regimul lui Bashar al-Assad, după plecarea preşedintelui contestat. Acesta nu vrea însă să plece, deşi membrii Ligii Arabe i-au cerut preşedintelui sirian să renunţe la putere, în schimbul unei evacuări din ţară în condiţii sigure. Comunitatea internaţională se gândeşte la scenariile post-Assad şi toate aceste scenarii sunt complicate.
Ideea e că trebuie evitat scenariul libian-în care seniorii războiului pun mâna pe ţară-sau cel irakian, în care apare un vid instituţional, spune un diplomat, citat de Le Figaro.
Ca urmare, se încearcă o tranziţie ca în Egipt. S-ar crea un Consiliu Suprem al Forţelor Armate, în care s-ar regăsi atât generalii care au dezertat din armata lui Bashar al-Assad, cât şi cei care sunt încă în serviciu. Acest Consiliu ar conduce ţara timp de nouă luni, după care se vor organiza alegeri şi s-ar adopta o Constituţie.
Bărbatul care ar putea juca rolul central în acest scenariu este generalul Manaf Tlaas, fost prieten din copilărie al lui Bashar al-Assad, intrat recent în Opoziţie şi refugiat în Franţa.
Există însă multe riscuri pentru perioada următoare. Primul este ca islamiştii să câştige din ce în ce mai mult teren. Prezenţa mai multor grupări radicale a fost semnalată în Siria. Al doilea e legat de reglările de conturi. Comunitatea internaţională se teme că alaouiţii, minoritari, dar care susţin clanul Assad, ar putea fi primele victime ale suniţilor, majoritari. Ca urmare, Parisul şi Washingtonul au luat legătura cu instanţele religioase sunite, pentru a-i îndemna pe rebeli să aibă o atitudine responsabilă.
Toată lumea recunoaşte că procesul post-Assad va fi extrem de dificil, cu atât mai dificil cu cât preşedintele se agaţă de putere, iar luptele continuă. După cum spune un responsabil al Opoziţiei s