Primul implant cohlear cu portelectrod lung realizat la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, pe o fetiţă de 11 ani cu hipoacuzie neurosenzorială.
Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti a anunţat marţi, 24 iulie, printr-un comunicat remis de Agerpres, că primul implant cohlear cu portelectrod lung realizat luni, în cazul unei fetiţe de 11 ani, diagnosticate în urmă cu 6 luni cu hipoacuzie neurosenzorială cu scădere pe frecvenţele medii şi înalte peste 85 de decibeli, a fost un succes. Şeful compartimentului de audiologie de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii “Grigore Alexandrescu”, dr. Adrian Tudor, a precizat că „particularitatea acestui implant constă în faptul că implantul este suficient de lung şi se situează suficient de aproape de filetele nervului cohlear, iar acestea sunt stimulate prin pulsuri electrice ce sunt transformate în influxuri nervoase”.
Operaţia a decurs foarte bine, fără incidente şi cu o anestezie generală, cu intubaţe utrotraheal, astfel încât pacientei i s-a asigurat suportul şi confortul chirurgical în condiţii de siguranţă, se arată în comunicatul Spitalului ”Grigore Alexandrescu”. Şeful secţiei ORL de la Spitalul Militar Central, dr. David Lucian, a declarat că ”hipoacuzia de care suferea fetiţa a afectat inegal frecvenţele auditive de pe audiogramă, în sensul că 80% din frecvenţe au avut o pierdere totală a auzului, iar două dintre frecvenţele joase au avut o conservare foarte bună a audiţiei.”
Peste 7 zile, fata de 11 ani va putea merge acasă, urmând să revină după 3 săptămâni la audiologie, când se va face activarea implantului cohlear. În comunicatul Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” se menţionează că ”Pas cu pas, se va creşte pulsul electric în implantul cohlear, astfel încât filetele nervului cohlear să nu fie afectate. Durata reglaju