Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen ar putea fi scoasă de pe agenda Consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne) din septembrie, la cererea reprezentanţilor mai multor state membre care s-ar fi exprimat în favoarea acestei variante în Consiliul pentru Afaceri Externe care a avut loc luni la Bruxelles, au declarat, pentru Adevărul Europa surse apropiate discuţiei.
„Nimeni nu se aştepta ca situaţia să se înrăutăţească atît de mult în privinţa României. Majoritatea a fost pentru amânarea discuţiei din septembrie pe Schengen", au precizat surse europene.
Marga, la Bruxelles
O decizie finală legată de acest subiect este aşteptată după o analiză pe care mai multe state membre doresc să o facă după publicarea ultimului raport pe justiţie în privinţa României. Ministrul român de Externe, Andrei Marga, prezent luni la Bruxelles a precizat că a avut mai multe discuţii bilaterale cu reprezentanţi ai statelor membre-cheie în privinţa susţinerii ori blocării aderării României la Schengen: Franţa, Germania, Olanda, Luxemburg şi Austria.
Întrebat despre varianta amânării discuţiei privind aderarea României la Schengen din toamna acestui an, Marga a pledat pentru continuarea traseului stabilit, însă recunoaşte: „Este clar că se va aştepta şi raportul de care vorbiţi".
Din cauza evoluţiilor politice din România, criticate la cel mai înalt nivel la Bruxelles, Comisia Europeană a anunţat cel mai dur raport la adresa unui stat membru, pe partea politică, anexat evaluării sub Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie.
Ameninţările la adresa respectării statului de drept şi independenţei justiţiei au fost considerate atât de grave încât Executivul UE a cerut un raport suplimentar în privinţa României până la sfârşitul acestui an. Acesta va evalua în ce măsură Guvernul de la Bucureşti respectă angajamentele luate în scris de