Duminică, românii sunt chemaţi la vot să spună dacă îl mai vor sau nu pe Traian Băsescu în funcţia de preşedinte al României. E pentru a doua oară când preşedintele Băsescu este suspendat de parlamentari, prima încercare a acestora, în 2007, fiind sortită eşecului, întrucât românii l-au reconfirmat în funcţie. Duminică, românii sunt chemaţi la vot să spună dacă îl mai vor sau nu pe Traian Băsescu în funcţia de preşedinte al României. E pentru a doua oară când preşedintele Băsescu este suspendat de parlamentari, prima încercare a acestora, în 2007, fiind sortită eşecului, întrucât românii l-au reconfirmat în funcţie.
Pe 29 iulie, pentru a fi declarat valid la referendumul de demitere a preşedintelui, trebuie să se prezinte la urne minimum 9.154.307 votanţi, din cei 18.308.612 înscrişi în listele electorale. Dacă referendumul este validat prin prezenţa acestor persoane, preşedintele suspendat Traian Băsescu poate fi demis cu majoritatea simplă de 50% plus unu. Spre deosebire de alte scrutine, în ziua votului, secţiile de votare, organizate chiar şi în restaurante şi hoteluri, la mare sau în alte staţiuni turistice, vor fi deschise 16 ore, de la 7.00 la 23.00.
Cei care vor să meargă la referendum nu vor fi nevoiţi să se deplaseze până la secţia de votare pe raza căreia domiciliază, ci pot pune ştampila la orice secţie de vot, ei fiind înscrişi automat pe listele suplimentare. Votanţii vor primi un singur buletin pe care va exista o întrebare, “Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României, Traian Băsescu?”, şi două variante de răspuns, “Da” (pentru cei care nu-l mai doresc pe Băsescu în fruntea statului) şi “Nu” (pentru cei care nu vor demiterea preşedintelui).
Referendumul organizat de cei de la USL îi costă pe români peste 20 de milioane de euro, pentru acest lucru fiind tipărite peste două milioane de buletine de vot, aceşti banii fiind luaţi di