Mă întreb, pentru cei mai tineri, care nu au trăit mineriadele pe pielea lor, oare cu ce seamănă zilele astea? Ei cum ar putea afla ce începe cu ce se întâmplă de două luni încoace? Noi am văzut în anii ‘90 democrația distrusă cu bâta, iar distrugerea validată cu votul. Acum e distrusă cu parlamentul și se pregătește a fi validată tot cu votul.
Am cântărit îndelung tot ce am aflat despre subiect, ca să iau o decizie finală despre participarea mea la referendum. Obiectivul principal pentru mine și pentru România pe care mi-o doresc e ca Traian Băsescu să rămână președinte. Nu pentru el, dar e singura poziție din care le poate da, împreună cu oficialii UE, peste degetele obraznice și iresponsabile celor care nu doresc o Românie aliniată principiilor, normelor și instituțiilor europene. Dacă Băsescu e demis, toți suntem dați la o parte din Europa și din speranța unui viitor mai bun. Pentru mulți ani.
Așadar, obiectivul prim nu e ca Băsescu să rămână președinte în glorie, câștigând referendumul la număr de voturi. Eu înțeleg că domnia sa își dorește și ne cere asta, dar problema mea nu e cum să fac ca să îl ajut pe el, ci cum să fac ca să mă ajute el pe mine, că ăsta ar trebui să fie rolul unui politician. Nu risc siguranța mea și a lumii mele pe scorul lui, căci nu victoria lui mă animă, ci obligația și datoria lui de a rămâne la post și de a apăra statul de drept împotriva celui mai furibund atac din ultimii 22 de ani.
Cea mai sigură cale pentru atingerea acestui obiectiv e ca referendumul să fie invalidat. Contribuția mea la acest rezultat e să nu mă duc la vot. Să nu cad în capcana necesității exercitării dreptului democratic de participare la vot. Am de gând să apăr democrația, nu să o îngrop cu armele ei, dând curs manipulării grosolane și masive a atacatorilor ei.
Când îl vedeam pe Băsescu cum ține la brâu și speci