Ultimul studiu publicat în SUA pe tema omului de Neanderthal arată că extincția acestei specii a fost cauzată, pe lângă catastrofe naturale, și de către Homo sapiens, potrivit mediafax.ro.
Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că migrația omului modern dinspre continentul african către Europa a fost o amenințare mult mai mare la adresa populațiilor indigene neanderthaliene decât cea mai mare erupție vulcanică de pe continentul european, ce a avut loc acum 40.000 de ani.
Oamenii de știință au prelevat și analizat probe din mai multe depozite de cenuşă vulcanică din Marea Egee, Libia şi patru peşteri din Europa, ce provin dintr-o erupţie vulcanică ce a acoperit cu cenuşă o zonă de 30.000 de kmp din jurul bazinului mediteranean. Cercetătorii au folosit aceste resturi de cenuşă vulcanică pentru a sincroniza evenimentele arheologice cu datele climatice preistorice.
Numărul rămăşiţelor de neanderthalieni şi alte dovezi ale existenţei lor a început să scadă ca număr cu mult timp înainte de această erupţie şi de apariţia unor perioade de schimbări climatice extreme, potrivit studiului. Alte elemente prezente în acele particule de cenușă indică faptul că oamenii moderni ocupau la momentul respectiv o parte importantă din Europa de Est și Africa de Nord.
Cu toate că, în primă fază, Neanderthalienii ar putut supraviețui în grupuri mici, exctinția verișorului omului modern a fost determinată tocmai de către Homo sapiens.
Cercetătorii au mai descoperit, analizând cenușa vulcanică, și faptul că Europa a fost scena unor schimbări climatice brutale în urmă cu 30-40.000 de ani, chiar în perioada în care omul de Neanderthal a dispărut de pe teritorii întinse.
Totodată, acest studiu pune la îndoială teoriile avansate anterior, potrivit cărora omul de Neanderthal ar fi dispărut din cauza unor erupții vulcanice masive.